löysin oman itseni kirjoitti eräs adhd

pisin työsuhde kesti muistaakseni puoli vuotta. Kaaoksen keskellä Nykoppin mukaan aikuistuminen ja erityises¬ti lasten saaminen ovat ADHD-naisille stres¬saavaa aikaa. Naisilta odotetaan tässä elä¬mänvaiheessa monen asian hallitsemista yh¬tä aikaa, mikä voi tehdä arjesta kaaosta. Kun arjen ongelmat kasaantuvat, psyykki¬set oireet korostuvat ja peittävät joskus koko¬naan alleen varsinaiset ADHD-oireet. Tutkimuksiinkin aikuiset hakeutuvat yleensä muiden kuin tarkkaavaisuusongelmi¬en vuoksi. Syynä voi olla esimerkiksi pitkään jatkunut masennus tai ahdistus. Joskus vasta oman lapsen saama diagnoosi herättää pohti¬maan omia ongelmia. – Epäonnistumiset ihmissuhteissa ja työ¬elämässä sekä vaikeudet elämänhallinnassa saattavat nolottaa ihmistä niin, ettei niihin uskalleta hakea apua. On helpompi \yedota vaikkapa masennukseen, Nykopp sanoo. Neuropsykologi kertoo ADHD-naisen keit¬tiöstä otetusta valokuvasta, jonka hän oli näh¬nyt: tiskit tulvivat tiskialtaasta, pöydällä oli laskupinoja, kodinhoitohuoneessa näkyi ka¬soittain pestyjä ja pesemättömiä pyykkejä. Nainen seisoi kaiken keskellä hiukset sekai¬sin ja hämillään, lapsi jaloissaan. – Tällaista kuvaa ADHD-naiset yrittävät usein peitellä viimeiseen asti, Nykopp sanoo. Päiviä kuvaus hymyilyttää – se voisi ol¬la hänen kotoaan kaksi vuotta sitten. Paljon muitakin merkkejä arjenhallinnan vaikeuk¬sista oli, mutta Päiville kävi juuri niin kuin Nykopp kertoo: vasta lO-vuotiaan tyttären ADHD-diagnoosi herätti. – Tytär on juuri kuin minä. Hän saattaa ju¬mittua jonkun asian pariin totaalisesti ja olla toisessa tilanteessa impulsiivinen ja räjähte¬levä. Kun hänen diagnoosinsa ja lääkityksen myötä saimme arkeemme helpotusta, tajusin, että minun oli haettava apua myös itse.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *