TALVEN TULLEN MIELEEN–


Talvilintujen kestit

Kun maa peittyy lumeen, alkaa talviruokinta, jonka on jatkuttava kevääseen asti. Maan jäätymisestä sen sulamiseen – siinäpä hyvä muistisääntö Suosituimpia talviruokia ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät, kaura ja tali.

Varsinkin harvaanasutuilla alueilla tintit eivät löydä uutta ruokintapaikkaa, jos edellisestä loppuvat pidot – silloin tulee talvipakkasella tukalat oltavat! Jos sen sijaan naapurikin harrastaa ruokintaa, vaihtavat linnut ruoan loputtua naapuripöytään.

Perinteisen lintulaudan ja maaruokinnan huonoina puolina voidaan mainita, että niissä lintu istuu ruokapöydässään – ruoan päällä siis. Aktiivisen ruokkijan olisikin hyvä hankkia ruoka-automaatti, josta ruokaa valahtaa saataville linnun nokkiessa.

Tavanomaisen talipallon tarjoajalle mainittakoon, että talipallosta tulee poistaa verkko ennen tarjoilua – muuten lintu voi takertua siihen ja tukehtua.

Hyvä paikka ruokinta-alueelle on ainakin 10 metrin päässä talosta. Näin linnut eivät säiky taloon tulijoita tai sieltä lähtijöitä ja lentele ikkunoihin.


Rakas ystävämme SIILI

Syksy saapuu, ja sen myötä piikikkäät takapihan tallaajat vetäytyvät yöpuulle oikein Pohjanmaan kautta – siili kun horrostaa koko talven!

Siiliä takapihallaan kestitseville voimme vinkata, että tuhdissa kunnossa oleva siili nukkuu makeimmin, joten jatka ruokintaa niin kauan kuin piikkikaveri käy syömässä.

Jos kaverin haluaa pihaansa vuokralle talven yli, voi nikkaroida siilin horrosasunnon. Mitoiltaan moinen koppi on noin 46 x 46 x 30 senttiä, ja vaneri on rakennusmateriaalina mainio. Siiliherran asunnon oven tulee olla 15cm korkea ja 12 senttiä leveä. Katto on irroitettava, jotta kopperon voi puhdistaa helposti. Pohjalle heinää ja kuivia lehtiä, ja avót!

 

Siilin voi houkutella tutustumaan koppiin ruokkimalla sitä sen läheisyydessä. Muista asentaa siilin asumus kohtaan, johon aurinko ei paista liian varhain, ja jota sulamisvedet eivät valtaa.

 

Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *